Εφαρμογή “FoodSaveShare για Νοικοκυριά

Στο πλαίσιο της πρόληψης τροφικών αποβλήτων στα νοικοκυριά, το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την εταιρεία ENVIROPLAN SA αναπτύσσουν μία εφαρμογή για Android και iOS. Η εφαρμογή παρέχει τις εξής δυνατότητες:

  • Αυτόματη αποθήκευση της λίστας αγορών τροφίμων του καταναλωτή από  supermarket. Η λίστα αγορών αποθηκεύεται αυτόματα μέσω της κάρτας επιβράβευσης αγορών *
  • Συμβουλές για καλύτερη αποθήκευση των τροφίμων
  • Ειδοποίηση για τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν
  • Προτάσεις για συνταγές για την καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων
  • Πληροφορίες σχετικά με το οικονομικό κόστος αγοράς των τροφίμων και το κόστος των τροφίμων που καταλήγουν στα απόβλητα.

*Η δοκιμή της εφαρμογής σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την αλυσίδα supermarket “Χαλκιαδάκης», οι οποίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη προοπτική της εφαρμογής και συνείσφεραν στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα τρόφιμά που εμπορεύονται.

RMF για ξενοδοχεία

To λογισμικό RMF (Resource Manager Food-Εργαλείο Διαχείρισης Τροφίμών) σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης (USTUTT).

Το λογισμικό απευθύνεται στις κουζίνες των ξενοδοχείων και σε υπηρεσίες τροφοδοσίας (catering). Προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής, ανάλυσης των υπολειμμάτων τροφών που παραγόνται κατά τη προετοιμασία γευμάτων και δίνει λύσεις για την καλύτερη διαχείρισή τους.

Το λογισμικό λειτουργεί ως:

  • ένα «εργαλείο» ενημέρωσης του προσωπικού της κουζίνας με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα των αποβλήτων τροφών
  • ένα «εργαλείο» λήψης αποφάσεων, από τους υπεύθυνους, για το καλύτερο έλεγχο των ροών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Έξι υπηρεσίες εστίασης παίρνουν μέρος στο πλαίσιο της δράσης ενημέρωσης και έχουν εγκαταστήσει το εργαλείο RMF στις κουζίνες τους:

Ξενοδοχεία:

·       Galaxy Hotel

·       Agapi Beach Resort

·       TUI Magic Life Candia Maris

·       Apollonia Beach Resort & Spa

Υπηρεσίες Catering:

·       ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ

·       Kappa Foods