Αλλάζουμε συνήθειες…

 

Στα ψώνια

  • Φτιάχνουμε λίστα με όσα χρειαζόμαστε πριν βγούμε για ψώνια.
  • Φροντίζουμε να αγοράζουμε μόνο τις τροφές που ξέρουμε ότι θα καταναλώσουμε.
  • Δεν παρασυρόμαστε από τις προσφορές «1+1 Δώρο» για τρόφιμα, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τις καταναλώσουμε άμεσα.
  • Επιλέγουμε τρόφιμα καλής θρεπτικής αξίας και όχι απαραίτητα καλοσχηματισμένα (πχ. λαχανικά με παράξενο σχήμα).

 

Στην αποθήκευση

  • Αποθηκεύουμε με τον ενδεικνυόμενο τρόπο τα τρόφιμα ώστε να συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημερομηνία λήξης των τροφών που έχουμε αποθηκεύσει.
  • Ενημερωνόμαστε για εναλλακτικές τεχνικές συντήρησης τροφίμων (με άλμη ή ξίδι, κατάψυξη νωπών λαχανικών κ.α.).
  • Διαβάζουμε προσεκτικά για τη διαφορά στις ενδείξεις για την ημερομηνία λήξης: «άλωση κατά προτίμηση πριν από» και «λήξη στις».
  • Διατηρούμε το ψυγείο μας σε καλή κατάσταση και δεν το παραγεμίζουμε.

 

Στο μαγείρεμα

  • Προετοιμάζουμε το γεύμα μας παράγοντας όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα.
  • Προσπαθούμε να επιλέγουμε συνταγές που αξιοποιούν τα υλικά που έχουμε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο μας.
  • Χρησιμοποιούμε σε επόμενο γεύμα τα περισσεύματα των φαγητών ή τα καταψύχουμε για μελλοντική χρήση.
  • Σερβίρουμε κανονικές μερίδες στα πιάτα, και αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε.