Πρακτικές λύσεις για τη μείωση αποβλήτων τροφίμων
Αποθήκευση και αγορά
- Κατάλληλες επιλογές διαχείρισης της αποθήκευσης,(αρχή πρώτης προτεραιότητας- FIFO).
- Ευέλικτος προγραμματισμός γευμάτων με χρήση των προϊόντων που βρίσκονται κοντά στη λήξη.
- Μακροπρόθεσμη καταγραφή/ανάλυση των πωληθέντων γευμάτων, με σκοπό την προσαρμογή των παραγγελιών τροφίμων (σε σχέση με την ημέρα της εβδομάδας, την εποχή ή σημαντικά γεγονότα).
- Συχνή/καθημερινή συνεργασία με τους προμηθευτές, αγοράζοντας μικρές ποσότητες.
Προετοιμασία / μαγειρική
- Ανάπτυξη στρατηγικών κατά της σπατάλης (π.χ. υπολογισμός μερίδων).
- Επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας).
- Έλεγχος των απωλειών κατά την προετοιμασία και συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων.
- Σωστή συντήρηση και γρήγορη ψύξη των τροφίμων για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Σερβίρισμα
- Αποφυγή σερβιρίσματος γευμάτων μόνο για λόγους παρουσίασης (χρήση φωτογραφιών).
- Χρήση μικρών δίσκων – δοχείων.
- Αποφυγή πλήρους γεμίσματος των δοχείων και δίσκων προς το τέλος του πρωινού, του γεύματος ή του δείπνου.
- Προσαρμογή των μεγεθών των μερίδων στις ανάγκες των πελατών (πχ. προσφορά μισών μερίδων).
- Ελκυστική παρουσίαση των γευμάτων.
Τελικό στάδιο
- Ευαισθητοποίηση των πελατών για το θέμα των αποβλήτων τροφίμων (π.χ. χρήση αφισών ή άλλων οπτικών μέσων).
- Σωστή επικοινωνία με τους πελάτες προκειμένου να ικανοποιηθούν πλήρως χωρίς την δημιουργία περισσευμάτων ή αποβλήτων.
- Καταγραφή λόγων απόρριψης τροφίμων σε φύλλα ανατροφοδότησης και επακόλουθη εφαρμογή κατάλληλων δράσεων αποφυγής.
- Δωρεά τροφίμων σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.