Πρακτικές λύσεις για τη μείωση αποβλήτων τροφίμων

 

Αποθήκευση και αγορά

  • Κατάλληλες επιλογές διαχείρισης της αποθήκευσης,(αρχή πρώτης προτεραιότητας- FIFO).
  • Ευέλικτος προγραμματισμός γευμάτων με χρήση των προϊόντων που βρίσκονται κοντά στη λήξη.
  • Μακροπρόθεσμη καταγραφή/ανάλυση των πωληθέντων γευμάτων, με σκοπό την προσαρμογή των παραγγελιών τροφίμων (σε σχέση με την ημέρα της εβδομάδας, την εποχή ή σημαντικά γεγονότα).
  • Συχνή/καθημερινή συνεργασία με τους προμηθευτές, αγοράζοντας μικρές ποσότητες.

 

Προετοιμασία / μαγειρική

  • Ανάπτυξη στρατηγικών κατά της σπατάλης (π.χ. υπολογισμός μερίδων).
  • Επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας).
  • Έλεγχος των απωλειών κατά την προετοιμασία και συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων.
  • Σωστή συντήρηση και γρήγορη ψύξη των τροφίμων για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών.

 

Σερβίρισμα

  • Αποφυγή σερβιρίσματος γευμάτων μόνο για λόγους παρουσίασης (χρήση φωτογραφιών).
  • Χρήση μικρών δίσκων – δοχείων.
  • Αποφυγή πλήρους γεμίσματος των δοχείων και δίσκων προς το τέλος του πρωινού, του γεύματος ή του δείπνου.
  • Προσαρμογή των μεγεθών των μερίδων στις ανάγκες των πελατών (πχ. προσφορά μισών μερίδων).
  • Ελκυστική παρουσίαση των γευμάτων.

 

Τελικό στάδιο

  • Ευαισθητοποίηση των πελατών για το θέμα των αποβλήτων τροφίμων (π.χ. χρήση αφισών ή άλλων οπτικών μέσων).
  • Σωστή επικοινωνία με τους πελάτες προκειμένου να ικανοποιηθούν πλήρως χωρίς την δημιουργία περισσευμάτων ή αποβλήτων.
  • Καταγραφή λόγων απόρριψης τροφίμων σε φύλλα ανατροφοδότησης  και επακόλουθη εφαρμογή κατάλληλων δράσεων αποφυγής.
  • Δωρεά τροφίμων σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.