A2UFOOD: Πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου που επιλέχτηκε ως το 2ο καλύτερο στην Ευρώπη

Νεα
A2UFOOD: Πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου που επιλέχτηκε ως το 2ο καλύτερο στην Ευρώπη

Η πρώτη ευρεία σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος “Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές” και ακρωνύμιο “A2UFOOD”, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA), πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και επιλέχτηκε ως το 2ο καλύτερο για εφαρμογή, ανάμεσα σε 312 προτάσεις απ’ όλη την Ευρώπη από τις οποίες εγκρίθηκαν μόλις οι 16.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η Δημοτική Αρχή θα μπορέσει:

·         Να αξιοποιήσει το περίσσευμα τροφής (προσοχή: όχι τα αποφάγια, το φαγητό που παραμένει αδιάθετο) των χώρων εστίασης του Ηρακλείου και μέσα από το Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου, να προσφέρει ποιοτικό φαγητό σε πολίτες που το έχουν ανάγκη.

·         Να τοποθετήσει σε καίρια σημεία κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων εστίασης.

·         Να παράγει κομποστοποιήσημες σακούλες για χρήση από τους δημότες που συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα του Δήμου.

·         Να δημιουργήσει την έξυπνη κάρτα του δημότη, μια κάρτα που συνδέεται με την αντίστοιχη κάρτα σούπερ μάρκετ και ενημερώνει τον κάτοχό της για τα αποθέματα του ψυγείου του, τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, αλλά και για τρόπους που μπορεί να τα μαγειρέψει.

Βασικός στόχος του προγράμματος A2UFOOD, είναι η μείωση των οργανικών απορριμμάτων, η προώθηση της μεθόδου Διαλογής στην Πηγή, η ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας και η αύξηση των ποσοτήτων κομποστοποίησης.

Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Υλοποιώντας τον στρατηγικό σχεδιασμό μας με στόχο την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας και έπειτα από την εξαιρετική Ευρωπαϊκή επίδοση που καταγράψαμε με τη συγκεκριμένη πρότασή μας, ετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε ένα από τα πλέον πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά προγράμματα του τομέα, στην χώρα μας. Έτσι, το Ηράκλειο πηγαίνει ένα βήμα μπροστά, γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων και τα αποτελέσματά μας, αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για πολλούς ακόμα Δήμους, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα εργασίας και θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για την άριστη διάθεση συνεργασίας, το θετικό κλίμα και την πρόοδο που έχει καταγραφεί ιδιαίτερα δε την συνάδελφο Αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη και τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Πολεοδομίας Γιώργο Φουρναράκη».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη του Δήμου Ηρακλείου από τα Τμήματα της Δημοτικής Περιουσίας, των Οικοδομικών Αδειών & Ελέγχου, του Τεχνικού Αρχείου – Μηχανοργάνωσης – Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, των Μελετών – Προγραμματισμού & Ανακύκλωσης, καθώς επίσης και το στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, και εκπρόσωποι του ΤΕΙ Κρήτης, εταίρου του προγράμματος.