A2U FOOD – Τίποτα δεν πάει χαμένο, όλοι βγαίνουμε ωφελημένοι!

Νεα

Σε μια περίοδο που η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας, στο Δήμο Ηρακλείου έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο:

– Την προώθηση της διαλογής στην πηγή

– Την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας

– Την αύξηση της κομποστοποίησης.

Η πρόταση υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις» με συνολική χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Κατατέθηκαν 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκαν 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν 2ος στη σχετική κατάταξη!  Τα πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά της συγκεκριμένης πολιτικής είναι δεδομένα. Οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD συνδέουν την κυκλική οικονομία με την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνυπευθυνότητα:

– Προώθηση της μεθόδου «διαλογής στην πηγή»

– Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας

– Αύξηση της κομποστοποίησης.

– Μείωση της σπατάλης των τροφίμων

 

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

1) Αξιοποιούμε το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Μιλάμε, για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.

2) Ενισχύουμε την κομποστοποίηση, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων και με:

A. Ειδικούς κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης.

Β. Δική μας παραγωγή σακουλών κομποστοποίησης από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης. Τις σακούλες αυτές τις διαθέτουμε στους δημότες που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρόγραμμα κομποστοποίησης.

Γ. Δημιουργούμε την «έξυπνη κάρτα»,  η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας πληροφορούμε τον δημότη για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Υλοποιείται από: τον Δήμο Ηρακλείου, τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Στουτγάρδης και την Enviroplan.

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη, Αντιδημάρχου Ηρακλείου Ανακύκλωσης & Καθαριότητας – Προέδρου του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Χάρης Μαμουλάκης
Χάρης Μαμουλάκης

Τα απορρίμματα δεν είναι «σκουπίδια». Έχουν αξία και όφελος για τον πολίτη, την πόλη, το περιβάλλον γενικότερα. Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανάπτυξης μεθόδων διαλογής στην πηγή, η γενικότερη φιλοσοφία του «τίποτα δεν πει χαμένο» αρχίζει και βρίσκει πεδία υλοποίησης και στο Ηράκλειο. Στόχος, το να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Και με όλα όσα έχουμε κάνει, ή ξεκινάμε να υλοποιούμε με τον Δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και τους συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής, φέρνουμε τον Δήμο Ηρακλείου στην κορυφή της Ευρώπης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και με οδηγό το ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχουμε εκπονήσει, αισιοδοξούμε για θεαματικά αποτελέσματα στην κυκλική οικονομία των απορριμμάτων. Είναι υποχρέωσή μας, αφού όπως είναι γνωστό, τη γη δεν την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αλλά την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.

Post a comment